Excursie la Praga – Kutna Hora

Organizăm Excursie la Praga

Ziua 1:
Pornirea din Băile Felix la ora 05:00 și Oradea la 05:30 după o pauză de mic dejun în Ungaria intrăm în Slovacia și vizităm central vechi al orașului Bratislava cunoscut pentru bisericile numeroase iar partea de vest a orașului vechi găzduiește Castelul Bratislava (timp liber cca. 2 ore – 2 ore și jumate ).
Aici puteți să serviți prânzul sau să faceți cumpărături (moneda oficială este Euro și puteți să folosiți cardurile visa sau mastercard) .
După ce ajungem în Praga facem check-în-ul la hotelul La Fenice (https://www.praguelafenice.com/ ) după care aveți program liber.

Ziua 2:
După mic dejun facem turul orașului cu un ghid local în lb. română în orașul de aur sau orașul celor 100 de turnuri se vizitează: Turnul Muniției, Piață Orașului Vechi și Biserica Sf. Maria din Tyn, Vechea Primărie , Castelul cu Străduță Aurarilor, Palatul Regal, Biserica Sf. Gheorghe, Catedrala Sf. Vitus (cca. 3 ore ) . După care urmează program liber pentru cumpărături (moneda oficială este coroana sau puteți să folosiți cardurile visa sau mastercard)

Ziua 3:
După mic dejun pornim spre Kutna Hora un oraș renumit după minele de argint. Aici vizităm Biserica Sf. Barbara și Orașul Sedlec în care este o capela româno-catolică sub cimitirul Biserica Tuturor Sfinților din Sedlec din secolul al XII-lea (intrarea este inclus în preț)

Ziua 4:
După mic dejun pornim spre România ne oprim în orașul Brno unde vizităm central istoric (cca. 2 ore).

Sosirea înapoi în Oradea respective Băile Felix va fi în jurul orei 23:00.

 

Informații la telefon 0722764732 D-l. Feri.

Orasul Praga:

Praga este capitala republicii cehe, se intinde pe o suprafata de 49.000 hectare si are o populatie de 1.2 milioane de locuitori.Orasul este inpartit in 57 de cartiere si este asezata la arox. 398 m deasupra nivelului marii.

Orasul celor 100 de turnuri”, “Praga de aur” aflata pe meandrele râului Vltava, face sa bata mai repede inima poetilor, a pictorilor, a fotografilor. Praga este un centru cultural, administrativ, al cultelor, comertului si industriei Republicii Cehe si, de 10 secole, capitala regatului si a Republicii, ca si sediul numerosilor suverani si arhiepiscopi.

Hradcany:-   Reprezinta un întreg complex arhitectonic, pentru vizitarea caruia aveti nevoie de aproape o zi. El se compune din Hrad sau castel, fosta resedinta a regilor si actuala resedinta a presedintelui statului, ale carei prime baze au fost puse spre sfârsitul sec. IX, pinacoteca, catedrala gotica Sf. Vít în care se pastreaza bijuteriile coroanei, turnul lui Dalibor, biserica Sf. Jirí, turnul negru.

Catedrala Sf. Vitus – situata in interiorul cetatii, este cea mai mare din Praga (34 metri inaltime, 125 metri lungime, 60 metri largime) contruita timp de 6 secole incepand cu 1344. Exista o camera unde sunt depozitate insemnele pretioase ale incoronarii (coroana Sf. Vaclav, sabia, sceptrul, globul, mantia), iar camera este inchisa cu 7 chei, fiecare fiind detinuta de institutii diferite.

Cetatea Praga considerata a fi un oras intr-un oras fiind arealul delmai mare de resedinta de pe teritoriul Cehiei construit timp de aproape 10 secole

Podul Carol - unul din cele mai vechi poduri din piatra din Europa constrit in timpul domniei lui Carol IV in 1357.

Loreta:-   In piata din fata Hradului se afla mânastirea Loreta - un complex arhitectural baroc din sec. XVII, care adaposteste un bogat tezaur de obiecte religioase si o capela de marmura, copie a casei Madonei din Loreta (Italia), casa în care se spune ca Fecioara Maria a fost mutata din Nazaret de catre îngeri.

 

Orasul Dresda:

Este capitala landului Sachsen asezata pe raul Elba si are o populatie de 505.000 locuitori. Biserica femeilor ( Die Frauenkirche) marcheaza apogeul constructiilor protestantilor in regiunea Sachsen. In febroarie 1945 a fost aproape in totalitate distrusa devenind un monument inpotriva razboiului. Începind insa cu 2006 o puteti vedea reconstruita in totalitate in adevarata splendoare a ei.

Semperoper este cea mai frumosa opera din Germania. Construita in stil baroc este una dintre cele mai inportante constructii ale acestui stil .

Palatul Zwinger este cel mai frumos palat in stil baroc din Drezda. Poarta regala a palatului a devenit un simbol al orasului. Puteti vizita in acest aici colectiile renumite  de picturi,portelanuri si Salonul matematic-fizic. In timpul verii este locul de desfasurare a multor concerte si serbari Open-Air.

Biserica Frauenkirche din Dresda este o biserica luterano-evanghelica cladita în stil arhitectonic baroc situata în piata Neumarkt din Dresda, Germania. Ea face parte din exemplarele renumite ale stilului baroc din Europa. Biserica a fost cladita între anii 1726 - 1743, si a fost complet distrusa în cel de al doilea razboi mondial, în timpul bombardamentelor întreprinse de fortele aliate în noaptea de 13 spre 14 februarie 1945.

 

În Republica Democrata Germana, biserica ramâne o ruina, servind ca monument de amintire a razboiului. Abia dupa reunirea a celor doua Germanii va fi recladita, dupa fotografii vechi, între anii 1994-2005, servind ca simbol al împacarii a combatantilor din al doilea razboi mondial.

Având în vedere costurile uriase ale reconstructiei, cetatenii din Dresda au impus urmatoarele conditii:

finantarea aproape exclusiva din donatii,
sortarea ramasitelor de catre arheologi,
reconstrutia identica cu originalul refolosind pietrele ramase intacte,
terminarea lucrarilor pâna în anul 2006, si resfintirea bisericii la sarbatorirea jubileului de 800 de ani de existenta a orasului Deresda.
Pietrele din imensul morman de moloz de 22.000 m³ au fost sortate cu grija, astfel ca au putut fi refolosite 44% din pietrele originale, care au fost identificate bucata cu bucata si depozitate în incinta santierului.

Reconstructia bisericii a costat peste 180 de milioane de euro, cea mai mare parte a banilor provenind din donatii.

Dupa mai mult de 11 ani de munca, reconstructia a fost terminata, fiind realizata dupa planurile arhitectului George Bähr. Din cele 180 milioane euro necesare, circa 2/3 au fost colectati de la circa 600.000 de donatori din lumea întreaga.

Sfintirea bisericii s-a facut în data de 30 octombrie 2005. La slujba religioasa au participat 1.700 de invitati în interiorul bisericii si câteva mii de persoane în piata din fata bisericii.

Acest text a fost preluat de pe Wikipedia.ro si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice.

Orasul Kutna Hora