Excursie la Croatia pe insula Rab (plaja cu nisip fin)

Insula RAB – Croatia

Vechea zicală populară spune că Dumnezeu a creat insula Rab doar pentru sine, iar diavolul a trimis oamenii pe ea. Nu este o surpriză că insula “divină” se numeşte încă din timpul romanilor “insula fericirii” – Felix Arba. De aici a pornit în lume şi Sf. Marin, fondatorul pretins a micului stat San Marino. Insula Rab a câştigat de mai multe ori prin frumuseţea ei, premii importante (Floarea de argint a Europei, Floarea albastră), iar turiştii o vizitează de mai mult de 120 de ani.

Insula Rab în labirintul istoriei

Cuceritorii insulei au lăsat în urma lor o deosebită comoară culturală şi istorică: trasul cu arbaletă, mănăstiri, patru turnuri care se înalţă sfidător deasupra oraşului omonim. Oraşul Rab şi străzile sale municipale de piatră, vă îmbie să faceţi o excursie prin labirintul vremurilor demult apuse a Mediteranului. În centrul oraşului se afirmă în mod deosebit Loggia orăşeană, fostul centru al vieţii publice, şi Palatul Rectorului în care domină turnul cu ferestre frumoase. În valea Supetarska Draga veţi găsi rămăşiţele unei mănăstiri benedictine şi bisericii Sf. Petru, una dintre cele mai importante clădiri din secolul al 11-lea pe solul croat, care în turnul său păstrează cel mai vechi clopot de la Marea Adriatică. Din peninsula Lopar puteţi vizita şi Goli otok (Insula goală), cea mai notorie închisoare din fosta Iugoslavie din perioada comunistă.

Rab – insula iubirii

De la vizita regelui britanic Edward al VIII la începutul secolului al 20-lea, insula Rab este cunoscută ca şi leagănul naturismului. Plajele preferate de către naturişti sunt Sahara, Stolac i Ciganka. Pe “insula iubirii”, cum este numită popular insula Rab, vă aşteaptă 22 de plaje cu nisip în peninsula Lopar. Cea mai frumoasă dintre ele este Rajska plaža (Plaja de paradiziacă), lungă de aproximativ 1500 de metri.
Abundenţa florei a fost păstrată de către insula Rab până astăzi şi este una dintre cele verzi insule din Adriatică. Mai ales merită vizitat parcul Komrčar, una dintre cele mai frumoase oaze verzi din Marea Adriatică, unde cresc în simbioză plantele indigene şi exotice. De vizitat este şi Kalifront, cel mai mare complex forestier de pe insulă, în care se ascunde pădurea Dundo, rezervaţie botanică protejată.

Insula Rab şi spiritul său cavaleresc

Călătoria în istorie nu va fi completă dacă rataţi Rapska Fjera - care vă va deschide uşile lumii meşteşugurilor tradiţionale şi produselor locale ale insulei Rab. Turneele trăgătorilor cu arbaleta vor aduce spiritul cavaleresc din secolul al 11-lea, atunci când insularii au apărat cu arbaleta zidurile oraşului.
Cu ce se Rab mândreşte este cu siguranţă şi tortul de Rab care provine din secolul al 12-lea, şi este servit papilor, demnitarilor de stat şi aristocraţiei. Măslinele, smochinele, strugurii şi mierea cultivate ecologic sunt caracteristice pentru Rab. Pe meniu veţi primi ca şi specialitate peşte excelent, creveţi de clasa I şi oaie de casă.