Excursie la Hajduszoboszlo

Istoria orașului

Data de 26 octombrie 1925 nu este numai ziua de naştere a oraşului Hajdúszoboszló, dar şi cea a staţiunii balneare şi a complexului de odihnă.

Această zi a constituit garanţia pentru viitorul oraşului. Este ziua în care „aurul lichid” a erupt la suprafaţă, zi cu o însemnătate crucială pentru orăşelul de provincie, oferind noi oportunităţi de progres. Doi geologi, Dr. Bőhm Ferenc şi Dr. Pávai Vajna Ferenc, au trasat locaţia forajului de probă din Szoboszló. Au primit aprobarea necesară pentru foraj, cu mai mult de un an înaintea aceastei zile importante, iar ca rezultat al muncii lor apa termală cu temperatura de 73 ° C a erupt de la o adâncime de 1.090,87 de metri. Începând cu această zi, pentru oraşul Szoboszló a început o viaţă nouă, fapt încă neconştientizat de către localnici.

Apa tămăduitoare

La început, oraşul nici nu ştia ce ar putea să facă cu apa care ţâşnea la suprafaţă în mod continuu. Însă pe baza experienţelor localnicilor, posibilitatea utilizării acesteia a ajuns pe prim plan, deoarece bărbaţii au început să se îmbaie în ea, iar femeile să spele, putând astfel să experimenteze efectele benefice ale acesteia. Vestea apei tămăduitoare s-a răspândit repede atât în împrejurimi, cât şi în ţară. Acest lucru a atras şi interesul specialiştilor şi în curând a început un proces lung de analize de laborator, iar ca urmare a evaluării ştiinţifice aceste analize au avut ca rezultat declaraţia oficială, conform căreia apa din Hajdúszoboszló are într-adevăr efecte terapeutice. Graţie acestei declaraţii oficiale, s-a luat decizia de a construi un ştrand.

Staţiune recunoscută pe plan internaţional

Ca urmare a efectelor terapeutice dovedite şi a dezvoltării continue, oraşul a devenit o staţiune balneară renumită şi la nivel internaţional. Oferta complexului balnear şi a furnizorilor de servicii turistice a oraşului sunt adaptate în continuu la tendinţele formate şi sunt combinate cu proceduri terapeutice convenţionale. Ca urmare, turismul terapeutic furnizează o gamă largă de servicii. Pe lângă apa termală, oaspeţii care vizitează staţiunea se pot bucura de beneficiile tratamentelor terapeutice oferite, dar şi de serviciile adaptate stilului de viaţă wellness şi fitness, oferite în spiritul recreerii.

Puterea apei şi utilizarea acesteia

Recuperarea care poate fi observată pe parcursul utilizării apei se datorează în principal compoziţiei acesteia. Pe lângă eficacitatea elementelor componente, tratamentele terapeutice care au ca suport priceperea şi experienţa personalului medical au efect terapeutic asupra următoarelor boli:

  • afecţiuni interne şi dermatologice,
  • sterilitate, boli ginecologice,
  • afecţiuni urologice,
  • tulburări ale organelor locomotorii,
  • probleme neurologice,
  • recuperarea post-operatorie.

În afara exemplelor enumerate mai sus, lista multiplelor efecte terapeutice ale apei termale este foarte lungă, dar poate că această listă scurtă prezintă diversitatea acesteia în domeniul terapeutic, care constituie de foarte mulţi ani moştenirea şi tezaurul oraşului Hajdúszoboszló.

Vindecarea şi prevenirea

Tratamentele terapeutice pot fi solicitate atât de către oaspeţii complexului balnear, dar şi de către oaspeţii cazaţi în diferitele hoteluri din staţiune. Tratamentele sunt întotdeauna precedate de un examen medical, iar în vederea tratării afecţiunilor pacientul începe cura exclusiv pe baza recomandării specialiştilor. În urma efectuării tratamentelor, prescrise ca urmare a evaluării stării de sănătate a pacienţilor, s-a constatat o ameliorare de aproape 100 %. Desigur, excepţii există şi vor exista întotdeauna, de aceea este atât de importantă şi esenţială consultaţia medicală. În ceea ce priveşte utilizarea apei termale, pe lângă turiştii care suferă de diferite afecţiuni şi recreerea are o importanţă deosebită, deoarece mulţi turişti vizitează staţiunea pentru efectul regenerator şi preventiv al apei termale. Este esenţial, în vederea unei vieţi sănătoase, ca zilele de muncă să fie urmate de unele de relaxare, de reîncărcare fizică şi psihică, putând preveni astfel apariţia unor probleme serioase.

Farmacia naturii

Comoara care s-a depus în străvechea Mare Panonică pe parcursul a milioane de ani a devenit moştenirea oraşului Hajdúszoboszlo, care nu s-a schimbat în decursul deceniilor. Datorită conţinutului unic de minerale şi oligoelemente, apa termală a oraşului poate fi utilizată cu spectru larg în prevenirea şi vindecarea diferitelor probleme de sănătate. În ambele cazuri sănătatea ocupă primul loc, deoarece atât pe parcursul prevenirii, cât şi cel al ameliorării, apa termală din Hajdúszoboszlói ocupă un loc distins în magazia farmaciei naturii.

Detalii despre excursie: 

Ștrandul din Hajduszoboszlo este cel mai mare ștrand din Europa ca și întindere (30ha). Este dotat cu multe bazine externe cât și interne atât pentru adulți cât și pentru copiii, având hidro și acva masaj iar apa fiind de diferite temperaturi.

În incinta ștrandului se găsesc peste 20 restaurante unde se pot servi peste 40 de feluri de mâncare. Un meniu costă între 1000-2000Ft. (=15lei-30lei) iar fiecare meniu este tradus în limba română.

Plecarea înapoi la Băile-Felix se va face la orele 17:30 ajungând la ora 19:00 în Băile-Felix.